De beste energiezuinige wasmachines

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van wasmachines. Zo kun je niet alleen kiezen voor zeer geavanceerde modellen met de nieuwste technische snufjes, maar is het ook niet onbelangrijk om te kijken naar de energieklasse van een wasmachine. Hiermee kun je honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening en dit is altijd mooi meegenomen. Maar wanneer is een wasmachine energiezuinig en hoe kun je dit snel zien bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine? Hier lees je alles over de beste energiezuinige wasmachines en ontdek je hoeveel jij kunt besparen.

Wat is een energiezuinige wasmachine?

Energiezuinige wasmachine - Samsung WW90T534AAW AutodoseEen energiezuinige wasmachine is een wasmachine die het verbruik van water en energie vermindert, waardoor je uiteindelijk lagere kosten hebt en kunt besparen op je energierekening. Een wasmachine heeft altijd een energieklasse: deze lopen van G naar A. Hierbij is G niet energiezuinig, terwijl A het meest energiezuinig is. Wanneer je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine is het slim om te kijken naar een model in energieklasse C tot A. Dit zijn de meest energiezuinige wasmachines. Hoe energiezuiniger de wasmachine, hoe meer je kunt besparen. Er is sinds 2021 een nieuw label met daarop de energieklasse, het energie- en waterverbruik. Op deze manier is het makkelijk te achterhalen hoe zuinig een wasmachine is.

Water- en energieverbruik

Het waterverbruik speelt een belangrijke rol als het gaat om energiezuinigheid. Hoe minder water er wordt verbruikt, hoe meer je kunt besparen. Het is vooral slim om te kijken naar de besparing op de lange termijn: hoe langer je gebruik maakt van een energiezuinige wasmachine, hoe meer je uiteindelijk gaat besparen. Met een wasmachine in energieklasse A kun je na 10 jaar gemiddeld €220 gaan besparen op je energierekening. Ook het energieverbruik speelt een grote rol: hoeveel het verbruik is en hoeveel je kunt besparen lees je in onderstaand overzicht.

Energiezuinige wasmachines - Energieklasse

Bekijk het energielabel van de wasmachine

Per 2021 moeten alle wasmachines voorzien zijn van een nieuw energielabel. Hier staat onder andere hoeveel een wasmachine per wasbeurt aan water verbruikt. Dit is gebaseerd op een Eco programma. Ook het verbruik van energie staat op dit label aangegeven. Wanneer je op zoek gaat naar een wasmachine is het dan ook altijd slim om naar dit energielabel te kijken. Bij de meeste (online) verkooppunten staat de belangrijkste informatie al voor je klaar.

De energiezuinigheid van een wasmachine is bij bepaalde modellen hoger omdat er sprake is van handige functies. Zo zijn wasmachines voorzien van een beladingssensor die het gebruik van water en energie aanpast op de hoeveelheid was in de trommel. Dit gebeurt automatisch, waardoor je nooit onnodig teveel water en energie verbruikt.

Hoeveel kun je besparen?

Met het meest energiezuinige model kun je na 10 jaar wel €220 of meer besparen. Hoeveel je precies kunt besparen is natuurlijk van verschillende factoren afhankelijk. Het aantal wasbeurten is hier natuurlijk op van toepassing, maar ook het programma dat je kiest. Was je veel op 40 graden, dan zal de besparing hoger zijn dan wanneer je veel wassen draait op 60 graden. Je hebt dus zelf ook veel invloed op de energiebesparing met een wasmachine.

Ontdek de energiezuinige merken

Op het gebied van wasmachines heb je veel mogelijkheden als het gaat om merken. Er zijn verschillende merken waar je voor kunt kiezen, waar wat zijn nu de beste opties als je graag een energiezuinige wasmachine wilt? Het ene merk richt zich meer op energiezuinige wasmachines dan het andere merk, en daarom is het zeker slim om een vergelijking te maken op basis van merk. Wat zijn merken met energiezuinige wasmachines? Wasmachines vanaf energieklasse A tot C worden gezien als energiezuinige modellen. Onder andere bij merken als Samsung, Bosch, AEG, Siemens en Haier kun je een wasmachine aanschaffen in energieklasse A en B.

Dit zijn mogelijkheden voor een energiezuinige wasmachine

Wil je graag een energiezuinige wasmachine aanschaffen? Dan is het natuurlijk goed om te weten wat in dit geval goede opties zijn. Onder andere de Samsung WW80TA049AE is een van de meest energiezuinige wasmachines die op dit moment verkrijgbaar is. De wasmachine heeft energieklasse B en biedt onder andere de EcoBubble functie, waarmee je kleding op een lage temperatuur hygiënisch schoon kunt wassen met schuimbellen. De Samsung WW90T534AAW is voorzien van automatische wasmiddeldosering, waardoor je nooit onnodig teveel verbruikt en daardoor ook kiest voor een milieuvriendelijke wasmachine.

De AEG L8FEOKOMIX is een energiezuinige wasmachine waarmee je tot €190 per jaar kunt gaan besparen. De wasmachine is voorzien van een speciale technologie waarmee je wast op lagere temperatuur, zonder dat dit van invloed is op je wasgoed. Met de Haier HW80-B14636N kies je niet alleen voor een wasmachine in energieklasse A, maar kies je ook voor een zeer stille wasmachine. Je kunt €220 per jaar gaan besparen en daarnaast heb je ook nooit last van herrie tijdens het centrifugeren.

Wat zijn andere aandachtspunten?

Behalve de energieklasse van een wasmachine zijn er ook nog andere zaken om op te letten. Kijk bijvoorbeeld altijd naar het geluidsniveau: hoe lager, hoe beter. Je hebt er dan veel minder last van als de machine gaat centrifugeren. Let daarnaast ook op zaken als de trommelinhoud (vulgewicht), het aantal toeren per minuut en de aanwezigheid van handige extra functies, zoals stoomfunctie of automatische dosering. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt en maak op basis daarvan de beste keuze.

De beste energiezuinige wasmachines vind je allemaal online. Zo is het heel makkelijk om een vergelijking te maken tussen de verschillende modellen. Je kijkt hierbij niet alleen naar de specificaties, maar ook naar de prijs. Onder andere merken als Haier en Samsung bewijzen dat je niet altijd de hoofdprijs hoeft te betalen voor een energiezuinige wasmachine. Ontdek zelf al je mogelijkheden!

Ook kun eens kijken bij onze tips aangaande de beste wasmachines, stille wasmachines en goedkope wasmachines!