Wasmachine FAQ

Ben je op zoek naar een goede wasmachine? Er zijn heel veel verschillende modellen beschikbaar en dit kan het maken van een keuze bemoeilijken. Het is mogelijk dat je vragen hebt over het vinden van een goede en betaalbare wasmachine of wellicht wil je weten hoeveel je bespaart met een energiezuinige wasmachine. Hier kun je terecht voor een selectie van de meest gestelde vragen over wasmachines (Wasmachine FAQ). De kans is groot dat jouw vraag hier ook tussen staat!

Wat maakt een wasmachine energiezuinig?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een wasmachine is. Er zijn verschillende energieklassen: deze lopen van A (meest energiezuinig) tot G (minst energiezuinig). Een energiezuinige wasmachine verbruikt minder water en energie bij iedere wasbeurt, bijvoorbeeld door het gebruik van een lagere watertemperatuur. Op deze manier is er minder energie nodig voor het wassen van kleding. Ook zijn er wasmachines die het programma afstemmen op de hoeveelheid wasgoed in de trommel, zodat je nooit onnodig teveel water en energie verbruikt.

Hoeveel bespaar ik met een energiezuinige wasmachine?

Met een energiezuinige wasmachine is het vooral slim om te kijken naar besparing op de lange termijn. Zo kun je met een wasmachine in energieklasse A na 10 jaar tot wel €220 per jaar gaan besparen. Een wasmachine in energieklasse B levert na 10 jaar een besparing van €190 op. Het bedrag dat je bespaart loopt per jaar op zodra je de wasmachine aanschaft. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van verschillende factoren: hoe vaak je wast, hoe heet je wast en welk programma je kiest is van invloed op de uiteindelijke besparing.

Wat is de beste goedkope wasmachine?

De beste goedkope wasmachine van dit moment is de Candy Smart CS 147TXME/1-S. Deze wasmachine is goedkoop in de aanschaf, maar heeft ook energieklasse A en dit betekent dat je op meerdere vlakken kunt besparen. De wasmachine heeft diverse programma’s om uit te kiezen, maar heeft ook een snelprogramma waarmee je kleding binnen een uur kunt wassen. Verder kun je een app koppelen aan je wasmachine, waardoor je alles kunt checken vanaf je smartphone. De wasmachine heeft een koolborstelloze motor voor een langere levensduur. Andere goede en betaalbare wasmachines zijn de Beko WTV77111BW01, LG GC3M108N3 en Whirlpool FFS 7438 W EE.

Wat zijn de voordelen van een stille wasmachine?

Een stille wasmachine brengt verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats kun je de wasmachine op iedere plek plaatsen, bijvoorbeeld ook in de buurt van een slaapkamer. Als je de wasmachine op een later tijdstip aan hebt staan, zul je hier nauwelijks last van hebben. Het is wel belangrijk dat je de wasmachine op een plek plaatst waar een aan- en afvoer aanwezig is, evenals een geaard stopcontact. Een stille wasmachine heeft een geluidsniveau van 73 dB of lager.

Hoe wordt de bouwkwaliteit van een wasmachine bepaald?

De bouwkwaliteit van een wasmachine wordt door een aantal factoren bepaalt. Er wordt onder andere gekeken naar de aanwezigheid van een koolborstelloze motor. Deze maakt minder lawaai en gaat langer mee. Daarnaast heeft een topklasse bouwkwaliteit ook 3 soorten waterbeveiliging, een bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging, zodat je beter beschermd bent tegen waterschade. Verder heeft een topklasse bouwkwaliteit een RVS trommel, kuip en deurscharnier, dit is steviger dan metaal of kunststof. Een wasmachine met goede bouwkwaliteit heeft ook een trommelreiniging en zelfreinigende wasmiddellade.

Hoe installeer ik een wasmachine?

Een wasmachine installeren is geen ingewikkelde klus. Eerst moet je een goede plek kiezen in je woning. Er moet altijd een watertoevoer, waterafvoer en geaard stopcontact aanwezig zijn. Daarna verwijder je de transportbouten en plaats je de aan- en afvoerslangen. Plaats ook de waterbeveiliging indien nodig en sluit de wasmachine aan op stroom. Daarna plaats je de wasmachine waterpas. Wil je een uitgebreide beschrijving van de installatie? Kijk dan hier naar het handige stappenplan.

Wat zijn de beste merken voor een wasmachine?

In je zoektocht naar de beste wasmachine zijn er verschillende merken om uit te kiezen. Er zijn merken die tot de lagere prijsklasse behoren, maar je kunt ook voor een midden- of topklasse wasmachine kiezen. Tot de topkwaliteit merken behoren onder andere Miele, Bosch en Siemens. Deze merken bieden zeer goede wasmachines die niet alleen energiezuinig zijn, maar ook zijn voorzien van de nieuwste technieken voor optimaal gebruiksgemak. Merken als AEG, Samsung en LG behoren tot de middenklasse. De merken Beko, Candy en Zanussi behoren tot de lagere prijsklasse. Dit betekent niet altijd dat je inlevert op kwaliteit. Onder andere Zanussi is een merk met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een wasmachine?

Wasmachine FAQVoordat je een wasmachine kopen gaat is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Vergelijk je wasmachine op een aantal punten, waaronder vulgewicht, geluidsniveau, energieklasse, bouw- en waskwaliteit, toerental en de speciale functies. Op deze manier ben je in staat om de beste keuze te maken. Kies het vulgewicht op basis van jouw huishouden, maar vergeet hierbij ook niet naar de toekomst te kijken en of je dan misschien een grotere trommel nodig hebt. Bij het geluidsniveau kun je kiezen voor een zeer stille wasmachine, dit is vooral aantrekkelijk wanneer de wasmachine op een plek vlakbij de slaapkamer of woonkamer staat.

Hoe energiezuiniger een wasmachine, hoe beter dit is voor je portemonnee. Je kunt er daarom voor kiezen om een wasmachine in energieklasse A of B aan te schaffen. Verder zegt de bouw- en waskwaliteit veel over de levensduur van je wasmachine. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer jij profiteert van je wasmachine.

Hoe kies ik het juiste vulgewicht?

Het juiste vulgewicht voor de wasmachine kies je op basis van je huishouden. Hoe groter het huishouden, hoe groter de trommel moet zijn. Je kunt een goede keuze maken op basis van volgend overzicht:

  • 7 kg: 1 tot 2 personen
  • 8 kg: 3 tot 4 personen
  • 9 kg: 4 tot 5 personen
  • 10 kg: 5 personen of meer

Kijk niet alleen naar je huidige situatie, maar ook naar de toekomst. Wellicht komt er gezinsuitbreiding en heb je aan een wasmachine met een 7 kg vulgewicht niet meer genoeg. Maar het is ook mogelijk dat je regelmatig beddengoed wast en daardoor wel wat meer ruimte in de trommel kunt gebruiken. Ook dan is het slim om voor een wat grotere wasmachine te kiezen. Wasmachines vergelijken loont dus altijd.