Wasmachine installeren? Zo doe je dat

Heb je een nieuwe wasmachine besteld of ga je verhuizen en neem je jouw wasmachine mee naar je nieuwe woning? Je moet je wasmachine in beide gevallen installeren op de gewenste plek. Het kost niet veel tijd om dit te doen, maar het is wel belangrijk dat je dit goed uitvoert. Daarom vind je hier een handig stappenplan voor wasmachine installeren. Zo kun jij meteen zelf aan de slag met de installatie!

Wasmachine installeren - AEG L9FEN96BC SoftWaterLaat je wasmachine installeren

Het komt bij enkele bedrijven voor dat je de installatie ook aan hen kunt overlaten, vaak tegen een vergoeding. Dit is een goede keuze wanneer je zelf geen tijd hebt, of wanneer je wilt profiteren van extra gemak. Kies je ervoor om een wasmachine te laten installeren? Dan heb je er zelf geen omkijken naar en wordt alles voor je gedaan. Het enige wat je nog hoeft te doen is de wasmachine aanzetten voor het eerste gebruik. Controleer van tevoren waar het mogelijk is om de installatie uit te laten voeren of schakel zelf een professional in die dit voor je doet.

Zelf je wasmachine installeren? Dat kan ook

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de wasmachine zelf te installeren. Dit kost je weinig tijd en daarnaast is het ook helemaal niet moeilijk. Wanneer je de stappen volgt ben je snel klaar en is het heel makkelijk om de wasmachine te installeren en in gebruik te nemen. Onderstaand vind je het overzicht van de stappen voor het installeren van je wasmachine. Verderop vind je een uitgebreide uitleg per stap, zodat jij er zeker van kunt zijn dat je de installatie correct uitvoert. De stappen:

  • 1: Kies een goede plek
  • 2: Verwijder de transportbouten
  • 3: Plaats de aanvoer- en afvoerslang
  • 4: Koop waterbeveiliging (optioneel)
  • 5: Sluit de wasmachine aan op stroom
  • 6: Plaats de wasmachine waterpas

Stap 1: Kies een goede plek

Het is in de eerste plaats belangrijk om een goede plek te kiezen voor de wasmachine. Waar je deze plaatst is ook afhankelijk van het type dat je kiest. Hoe lager het geluidsniveau, hoe minder het uitmaakt waar je de wasmachine plaatst. Een zeer stille wasmachine (71 dB of minder) kan met gemak in een open keuken of naast een slaapkamer worden geplaatst. Heeft de wasmachine een hoger geluidsniveau? Kijk dan naar een goede plek om deze te plaatsen, zodat je lawaai en trillingen kunt voorkomen. Daarnaast moet de wasmachine natuurlijk ook worden geplaatst op een plek waar een watertoevoer, waterafvoer en stopcontact te vinden is.

Stap 2: Verwijder de transportbouten

Een nieuwe wasmachine is altijd voorzien van transportbouten. Deze houden de machine goed op zijn plek bij het vervoer. Wanneer je de wasmachine plaatst, is het belangrijk om de transportbouten te verwijderen. Laat je deze bouten zitten, dan zal de wasmachine kapot gaan tijdens het wassen. In de meegeleverde handleiding van de wasmachine staat altijd aangegeven waar de bouten zich bevinden en hoe je deze verwijderd. Het is altijd slim om de transportbouten te bewaren voor het geval je ze nog een keer nodig hebt.

Stap 3: Plaats de aanvoer- en afvoerslang

Daarna ga je de wasmachine aansluiten. Dit doe je met de watertoevoerslang: deze sluit je aan de ene kant aan op de kraan en aan de andere kant op de wasmachine. Zit de slang aan beide kanten vast? Dan draai je de aansluiting aan beide kanten goed aan. Daarna open je watertoevoer om te controleren of alles goed is en of er niets lekt. De waterafvoerslang hoef je alleen nog maar in de afvoer te stoppen. Je gebruikt de steunbeugel om de afvoerslang op de juiste plek te houden.

Stap 4: Koop waterbeveiliging (optioneel)

Controleer of je wasmachine wordt geleverd met waterbeveiliging. Zo niet, dan moet je deze eerst nog aanschaffen. Deze kun je tussen de kraan en watertoevoerslang monteren. Wanneer er teveel water in de wasmachine komt, zal de waterbeveiliging de toevoer van water blokkeren.

Stap 5: Sluit de wasmachine aan op stroom

De vijfde stap is het aansluiten van de wasmachine op stroom. De stekker van de wasmachine sluit je makkelijk en snel aan op een geaard stopcontact, omdat je hiermee kortsluiting voorkomt. Een geaard stopcontact heeft 2 metalen pinnetjes, boven en onder. Je hebt een trekschakelaar nodig wanneer je jouw wasmachine in de badkamer plaatst. Deze schakelaar is waterdicht en daardoor geschikt voor vochtige ruimtes.

Stap 6: Plaats de wasmachine waterpas

De laatste stap is het waterpas zetten van de dure of goedkope wasmachine. Schuif deze op de goede plek en leg een waterpas op de bovenkant. Je kunt de poten nog naar wens verstellen of totdat de wasmachine waterpas staat. Daarna is je wasmachine klaar voor gebruik. Zet eerst de machine op een willekeurig programma zodat je kunt checken of alles goed werkt. Daarna kun je volop gebruik maken van je (nieuwe) wasmachine.