Wasmachine onderhouden: hoe doe je dat?

Het onderhoud van je wasmachine is belangrijk: je kunt hiermee niet alleen de levensduur van je wasmachine verlengen, maar je profiteert daarnaast ook van een machine die er niet alleen netjes uitziet, maar ook goed ruikt en jouw kleding op de best mogelijke manier wast. Waarom is het zo belangrijk om wasmachine onderhoud te verrichten en wat gebeurt er wanneer je dit niet doet? Hier lees je alles over de wasmachine onderhouden: zo ontdek je hier de verschillende problemen die zich kunnen voordoen bij te weinig of geen onderhoud. Op deze manier is het mogelijk om het optimale uit je wasmachine te halen zodat het kopen van een wasmachine nog even uitgesteld kan worden.

Wasmachine onderhoud - Siemens WM14VEH7NL intelligentDosingHet belang van goed wasmachine onderhoud

Natuurlijk wil je het liefst zo min mogelijk bezig zijn met het onderhoud van je wasmachine, en wanneer je dit goed bijhoudt hoef je er helemaal niet veel tijd aan te besteden. Je wasmachine onderhouden is erg belangrijk. De belangrijkste reden om dit te doen is omdat je op deze manier de levensduur van de wasmachine verlengt. Er zijn wasmachines met zelfreinigende functies, maar niet iedere wasmachine is hiermee uitgerust. Je doet er daarom goed aan om de wasmachine op tijd schoon te maken. Goed onderhoud zorgt er ook voor dat de waskwaliteit beter is en dat je kleding mooier schoon wordt.

Wat gebeurt er als je geen wasmachine onderhoud verricht?

Als je geen onderhoud verricht heeft dit verschillende gevolgen. Het kan onder andere voorkomen dat je wasmachine gaat stinken: nare geurtjes gaan uiteindelijk ook in de was trekken waardoor jouw was helemaal niet meer zo lekker ruikt. Daarnaast komt het ook voor dat er kalkaanslag in de wasmachine ontstaat en ook dit heeft invloed op de waskwaliteit. Tot slot kan het ook voorkomen dat er sprake is van een verstopping of beschadiging in het filter, de trommel en de watertoevoer. Geen onderhoud vergroot dus de kans op nare geurtjes, kalkaanslag en verstopping of beschadiging en roestvlekken. Dit zorgt er weer voor dat de waskwaliteit vermindert en dat de machine een stuk sneller kapot zal gaan.

Wasmachine onderhouden: dit kun je doen

Een wasmachine onderhouden is belangrijk: je voorkomt hiermee problemen aan je machine. Maar wat kun je doen op het gebied van onderhoud? Hier vind je een overzicht van de verschillende problemen die zich kunnen voordoen en hoe je dit kunt voorkomen. Op deze manier ben je verzekerd van een lange levensduur en altijd van schone kleding.

Nare geurtjes

Om te voorkomen dat je wasmachine stinkt en het wasgoed niet fris ruikt, kun je verschillende dingen doen. Het is onder andere aan te raden om eens in de maand een heet programma aan te zetten op 60 graden. Hiermee doodt je de bacteriën en hebben ze geen kans om te groeien. Hebben ze deze kans wel, dan zal de geur in je wasmachine er niet beter op worden (zelfs bij de beste wasmachines). Wanneer je een wasmachine hebt met een zelfreinigend programma of een hygiëne programma is het zeker aan te raden hier gebruik van te maken. Je kunt ook extra spoelen en daarnaast is het ook belangrijk om niet teveel wasmiddel te gebruiken. Kijk daarom goed naar het doseeradvies van het wasmiddel. Het schoonmaken van de wasmiddellade is tot slot ook een manier om te voorkomen dat resten stank veroorzaken.

Kalkaanslag

Hitte en water met kalkdeeltjes zorgen samen voor kalkaanslag: dit kan dan ook goed voorkomen bij een wasmachine, en dan met name bij het verwarmingselement. Een verkalkt element zorgt ervoor dat het langer duurt om het water op te warmen: het kost meer energie. Hoe kun je dit voorkomen? Zorg er onder andere voor dat je vaker op lage temperaturen wast en zorg ervoor dat je jouw wasmiddel goed doseert.

Verstopping

Verstopping kan voorkomen in de watertoevoer, maar ook in het pluizenfilter. Het is dan ook aan te raden om deze regelmatig te controleren. Controleer het zeefje in de watertoevoer en maak deze iedere 6 maanden schoon. Controleer het pluizenfilter van de afvoerpomp en reinig deze af en toe. In de handleiding van de wasmachine staat hoe je dit moet doen.

Beschadiging

Een beschadigde trommel heeft gevolgen voor de waskwaliteit van je machine. Zorg er daarom voor dat er geen losse voorwerpen in de was terecht komen, zoals munten, spijkers of andere voorwerpen. Deze kunnen het rubber in de trommel beschadigen maar ook in de afvoer terechtkomen en daar beschadigingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je de kleding goed controleert voordat je dit in de was doet.

Het onderhoud van de wasmachine zorgt ervoor dat je bepaalde problemen kunt voorkomen. Daarnaast zorg je ervoor dat de wasmachine in topconditie blijft en kun je nog langer genieten van heerlijk schone was. Het kost niet veel moeite om de wasmachine te onderhouden. En wanneer je dit goed bijhoudt zul je hier op langere termijn van profiteren. Let er wel altijd op dat je het installeren van een wasmachine op een goede manier uitvoert.