Wasmachines vergelijken: waar moet je op letten?

Wil je graag een wasmachine aanschaffen maar weet je niet wat voor jou de beste keuze is? Er zijn zoveel verschillende modellen en uitvoeringen, dat het lastig is om te bepalen welke optie in jouw woning past. Om ervoor te zorgen dat je een goede keuze maakt, is het belangrijk om wasmachines te vergelijken.

Wasmachines vergelijken brengt heel wat voordelen met zich mee: je bent in staat om een betere keuze te maken. Je kiest voor een wasmachine die perfect aansluit op je wensen, waardoor je er zeker van bent dat je lange tijd gebruik kunt maken van je nieuwe aanwinst. Weten waar je wasmachines op kunt vergelijken? Dat ontdek je hier!

Wasmachines vergelijken - Miele PWM 3001: Bouw- en waskwaliteit

Hoe beter de bouwkwaliteit van je wasmachine, hoe langer de levensduur. Bij een wasmachine staat altijd aangegeven wat de bouwkwaliteit is. Je hebt de keuze uit basisklasse, middenklasse en topklasse. Een wasmachine met middenklasse bouwkwaliteit is een goede keuze wanneer je voor een degelijke machine wilt gaan: een middenklasse wasmachine is altijd voorzien van een koolborstelloze motor die voor minder snelle slijtage zorgt. Een wasmachine met basisklasse bouwkwaliteit zal veel sneller kapot gaan, waardoor je uiteindelijk alsnog met hogere kosten te maken krijgt. Hetzelfde geldt voor de waskwaliteit van de machine: hoe hoger, hoe beter. Het (laten) installeren van een wasmachine is ook iets om rekening mee te houden.

2: Energieklasse

De energiezuinigheid van een wasmachine wordt steeds belangrijker. Want met een energiezuinig model kun je op de lange termijn gaan besparen. Kijk op het energielabel van de wasmachine om te zien hoeveel energie dit model verbruikt. Hoe hoger de energieklasse, hoe energiezuiniger de wasmachine. Energieklasse A tot C zijn het beste, wasmachines in de klasse D tot F vallen onder de niet-energiezuinige modellen. Het hoeft niet te beteken dat een wasmachine met hogere energieklasse automatisch ook veel duurder is. Je hebt ook betaalbare modellen met energieklasse A.

3: Vulgewicht

De keuze voor het vulgewicht van de wasmachine maak je vooral op basis van je huishouden. Hoe groter het huishouden, hoe meer vulgewicht je nodig hebt. Hoe weet je nu wat de beste keuze is? Onderstaand vind je een overzicht van de opties in vulgewicht en voor hoeveel personen dit geschikt is.

  • 7 kg: 1 tot 2 personen
  • 8 kg: 3 tot 4 personen
  • 9 kg: 4 tot 5 personen
  • 10 kg: 5 personen of meer

Let niet alleen op de huidige situatie, maar kijk ook naar de lange termijn. Wellicht ben je nu nog met zijn twee├źn, maar gaat er ook gezinsuitbreiding komen. Het is dan wel zo slim als de wasmachine extra ruim is. Baseer je keuze ook op de hoeveelheid was die je wilt wassen. Wil je regelmatig je beddengoed wassen, dan is een grotere trommelinhoud ook wel zo prettig.

4: Geluidsniveau

Ook het geluidsniveau van de wasmachine is een slim vergelijkingspunt, vooral wanneer je de wasmachine dichtbij de slaapkamer of in de badkamer gaat plaatsen. Het is dan wel zo prettig als de wasmachine niet teveel herrie maakt. Kijk voor een stille wasmachine naar een geluidsniveau onder 73 dB, er zijn ook modellen met een geluidsniveau lager dan 71 dB. Een stille wasmachine brengt heel wat voordelen met zich mee: zo heb je nooit last van lawaai en kun je heel makkelijk een was aanzetten op een laat tijdstip, zonder dat iemand hier hinder aan ondervindt.

5: Toerental

Hoe hoger het toerental van de wasmachine, hoe droger de was uit de trommel komt. Een hoger toerental zorgt ervoor dat je wasmachine sneller centrifugeert. Wil je graag dat je was snel droog is, zorg er dan voor dat je wasmachine een hoger toerental heeft. Er zijn grofweg 3 mogelijkheden:

  • 1200 toeren: in dit geval draait de trommel 1200 rondjes per minuut (rpm). 1200 toeren is vrij laag, maar is ideaal wanneer je wilt dat je was voorzichtig droogt of als het niet uitmaakt als je was wat langer moet drogen.
  • 1400 toeren: het restvochtpercentage is in dit geval 50% en dit is voldoende voor broeken en shirts.
  • 1600 toeren: bij 1600 toeren is het restvochtpercentage 44%, dit betekent dat je was snel droogt. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld beddengoed.

6: Speciale functies

Wil je wasmachines vergelijken, dan kun je tot slot ook nog letten op de aanwezigheid van speciale functies. Denk hierbij onder andere aan een stoomfunctie, automatische wasmiddeldosering of trommelreiniging. Er zijn daarnaast nog veel andere functies beschikbaar: het is aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt en waar je veel gebruik van kunt maken. Hoe geavanceerde de functies, hoe hoger ook de prijs van de wasmachine. Door te vergelijken op functies en de waarde hiervan te bepalen, kun je een goede keuze maken voor een nieuwe wasmachine.

Door de bovenstaande punten mee te nemen in de vergelijking van je wasmachine, ben je veel beter in staat een goede keuze te maken. Je kiest niet alleen de juiste inhoud, maar je maakt ook een bewust keuze voor een stille of energiezuinige wasmachine. Bekijk het uitgebreide aanbod van wasmachines bij verschillende merken en start met vergelijken! Daarnaast is het belangrijk om de wasmachine aanbiedingen pagina in de gaten te houden.